Padobranstvo

Želite da osetite pravi adrenalin u sebi, dovoljno ste «ludi» da skočite iz ispravnog aviona u ambis ispod vas, onda je padobranstvo prava stvar.

    Padobranstvo je, danas, pre svega atraktivan „ekstremni“ sport, namenjen hrabrim mladićima i devojkama, zaljubljenicima plavih visina, željnih uzbuđenja i „adrenalina“ za samopotvrđivanjem i dokazivanjem svoje hrabrosti i neustrašivosti. Padobranstvo je ostvarenje davnašnjeg čovekovog sna za letenjem poput ptica i sigurno je najbliže osećaju visine i neposrednog leta ili propadanja kroz vazduh, dok vam vetar šiba lice… u slobodnom padu… na putu ka zemlji. 😬

skydive - 700x222

          Padobranstvo, kao priznata grana vazduhoplovnih sportova (od strane Međunarodne vazduhoplovne federacije FAI) ima više takmičarskih disciplina:

 • Skok na cilj,
 • Figure,
 • Para-ski takmičenja (kombinacija skokova na cilj i skijaškog slaloma),
 • Relativ – Formating Skydiving (unapred zadati grupni likovi koje ekipa od 2, 4, 8 ili 16 padobranaca treba da izvede)
 • Canopy (atraktivna i opasna disciplina u kojoj 4, 8 ili više padobranaca „slažu“ padobrane jedan iznad drugog i vrše određene promene tokom leta.
 • Canopy piloting (upravljanje brzom kupolom i prolazak kroz „kapiju“),
 • Wingsuit Flying (jedna od novih disciplina gde u slobodnom padu treba preći što veću razdaljinu od mesta iskakanja),
 • Skysurfing (padobranski skok sa daskom za surfovanje),
 • Free style (slobadon stil gde padobranac slobodno izvodi svoje figure),
 • B.A.S.E. Jumping (padobranski skokovi sa visokoh zgrada, tornjeva, mostova, okomitih litica i stena…)
 • Big Way (velike formacije-u slobodnom padu, što više padobranaca povezujući se rukama i nogama, pravi određene figure),
 • Noćni skokovi (Night Jumps)

   Međutim, iako je danas, padobranstvo najrasprostranjenije u sportu, padobran kao naprava, kao savremeno tehničko dostignuće, svoju najvažniju primenu ima u spasavanju ljudskih života, pre svega vojnih i sportskih pilota. Pored toga, padobran se koristi i u spuštanju-dostavljanju iz vazduha humanitarne i druge pomoći stanovništvu na nedostupnim terenima (poplave, zemljotresi), za izvođenje desantnih dejstava, kraće zaustavljanje vojnih aviona prilikom sletanja, kao i za bezbedan povratak kosmonauta na Zemlju (prizemljenje svemirskih kapsula na vodu i kopno) lansiranih u kosmos.

Padobranska obuka se izvodi kroz teorijski i praktični deo..

     Teorijski deo se sastoji od 3 predavanja u trajanju od 16 sati na kojima će vam jedan od naših instruktora objasniti sve vezano za opremu sa kojom ćete izvoditi vaše skokove, ponašanje u avionu, veštinu skoka, prizemljenje i najvažnije, vanredne postupke i postupanja u takvim situacijama. 

     Svaki učenik dobija Priručnik i Skriptu o osnovama padobranstva iz kojih će moći da ponovi sve ono što je objašnjeno na obuci.

    Predavanja se održavaju u Subotici na adresi Matije Gubca 7 ili u učionicama na samom aerodromu.

    U situacijama kad postoji dovoljan broj zainteresovanih koji nisu u mogućnosti da dolaze na obuku radnim danima ili u dogovorenim terminima, klub je u mogućnosti da izadje u susret i spoji predavanja u jedan školski dan (subota/nedelja).

    Praktični deo se sastoji od raznih simulacionih vežbi koje radite na samom aerodromu. Pored toga, često puta ćete proći ceo proces prilaska avionu, ulaska i ponašanja u istom. Na zemlji ćete ponoviti sve ono što ćete morati da uradite u vazduhu; izlazak iz aviona, pravilan položaj na upornici, kontakt  sa instruktorom, pravilan odvoj i sl.

    Nakon završene obuke, učenik polaže pismeni test. Nakon položenog testa, spremni ste za prvi skok.

    Skače se prema pravilima IAD (Instructor Assisted Deployment) metoda obučavanja sa visine od 1200m, što znači da proces otvaranja vašeg padobrana aktivira instruktor pri samom pravilnom odvoju od aviona. Kod prvih nekoliko skokova, jedan od glavnih zadataka će vam biti da pravilno izadjete iz aviona na papučicu za odvoj i da zauzmete pravilan položaj tela prilikom odvajanja.Nakon završetka procesa otvaranja, kada ste pod “punom” i otvorenom kupolom preko radio veze ćete dobiti instrukcije o prilasku u školski krug i samo pravilno prizemljenje.

    Kako se broj vaših skokova bude povećavao, tako će se povećavati i visina sa koje skačete a samim tim i dužina trajanja slobodnog pada. Pre svakog skoka ćete dobiti određene zadatke koje ćete morati da uradite prilikom izvođenja skoka i u samom slobodnom padu i tako, stičući iskustvo, sticati i pravo za polaganje za neku od padobranskih dozvola.

    READY, SET… GO! ..i vidimo se na aerodromu!

Za više informacija o obuci padobranaca možete nas kontaktirati na aerodrom.subotica@gmail.com

Skydive Subotica